Konferenca e I-rë Studentore “Mendimi Islam tek dijetarët shqiptarë"

Zhvillohet Konferenca e I-rë Studentore në Shkencat Islame,

“Mendimi Islam tek dijetarët shqiptarë”

Departamenti i Shkencave Islame në Kolegjin Universitar “Bedër” ka zhvilluar sot më 6 prill 2017 Konferencën e I-rë Studentore “Mendimi Islam tek dijetarët shqiptarë”.

Aktiviteti fillimisht është hapur me këndim Kur’ani nga studenti Abdullah Ziba dhe më pas është transmetuar dokumentari “Në gjurmët e dijetarëve myslimanë shqiptarë”.

Në seancën e hapjes, moderuar nga lektori z. Hysni Skura fjalën e hapjes e mbajti Dr. Genti Kruja, Përgjegjës i Departamentit të Shkencave Islame dhe më pas kanë përshëndetur konferencën Prof. Dr. Ferdinand Gjana, rektor i KU Bedër dhe H. Skender Bruçaj, kryetar i KMSH-së.

Në këtë konferencë ishin gjithashtu të pranishëm dekani i Fakultetit të Filologjisë dhe Edukimit në Bedër Prof. Asoc. Dr. Rahim Ombashi, pedagogë të universitetit, drejtori i Kulturës në KMSH z. Dorian Demetja, drejtori i Medias dhe Marrëdhënieve me Publikun në KMSH z. Agron Hoxha, Kryevaizi i Shqipërisë z. Lauren Luli, si dhe studentë të Bedrit.     

Ky aktivitet i studiuesve të rinj, organizuar nga Departamenti i Shkencave Islame në Bedër, konsistoi në referimin e një sërë tematikash të ndryshme nga vetë studentët rreth mendimit islam tek dijetarët shqiptarë ndër vite.

Dy seancat e referimeve me moderatorë, lektorët z. Veton Tulla dhe z. Hekuran Uzuni kanë vazhduar me kumtesat e nëntë studentëve me tematika dhe analiza interesante rreth librave dhe veprave të dijetarëve myslimanë shqiptarë.

Studentët që referuan dhe temat e tyre ishin si më poshtë:

1. Sefer Vrana – Analizë e veprës “Bolshevizma, a çkatërrimi i njerëzimit” me autor H. Ali Korça

2. Lorela Sula - H. Ismet Dibra në Kolanën “Zani i Naltë”

3. Aorel Senja - Ç’urdhnon Kurani, H. Vehbi Dibra

4. Armir Jangulli – Analizë e veprës “A duhet Feja, a pengon bashkimin kombëtar” me autor H. Ali Kraja

5. Abdullah Bulku - H. Ibrahim Dalliu, Analizë e veprës së pabotuar të H. Ibrahim Dalliut “Nji andërr e imja”

6. Migena Jani - H. Ali Kraja, analizë e veprës së tij

7. Haki Sahitaj - Analizë e veprës “Qytetërimi Islam” me autor Sami Frashërin

8. Uliks Nipolli - Analizë e veprës së Hasan Tahsinit

9. Albi Hoxha - vepra “Rubaijjat” e H. Ali Korçës.

Në mbyllje të konferencës për referuesit u shpërndanë edhe certifikata pjesëmarrjeje, dorëzuar nga stafi i Departamentit të Shkencave Islame.

Gjatë këtij aktiviteti ishte e hapur gjithashtu edhe ekspozita “Në gjurmët e dijetarëve myslimanë shqiptarë”, si dhe një stand me librat e dijetarëve myslimanë shqiptarë, botime të KMSH-së.